Aria's vanuit de automatiek

Die aria's vanuit de automatiek ~ iPixelDiva.nl 19
Uit eigen collectie

Aan de overkant had een slager een automatiek waar je op ieder moment van de dag een zak patat en meer van dat soort snacks uit de muur kon trekken. Voor de prijs van – toen nog – een kwartje.

Als klein meiske checkte ik altijd hoe het stond met de patat. Dan ging ik de slager op de hoogte stellen als de automatiek leegliep en samen met de slagersvrouw – onderwijl mijn meest charmante zelf weg koutend – verse patat bakken om weer aan te vullen. Was daar kind aan huis, dat begrijp je, want kreeg van de weeromstuit ook wat patatjes. Dat kwart Belgische bloed komt toch af en toe naar boven borrelen, hè? Maar dat terzijde, want ik dwaal af.

Die automatiek was destijds een geweldig podium – vaak ’s nachts – voor dronkaards. Hele aria’s hebben wij – in het aanschijn van een vaak volle maan – mogen aanhoren. Het ritme zat erin, maar bij sommigen ontbrak wat melodie. Ook hoorden we vaak driestemmige varianten, luid, vals, maar altijd met die volledige overgave.

Dan begaf ik me naar het raam van mijn boudoir, en keek ademloos naar beneden. Zag ze dan een microfoon in de hand veinzen of zelfs luchtgitaar spelen.

Op dat moment zag ik dat buitenaardse geloof in hun eigen kunnen, dat ik wilde dat ze dat zouden vasthouden. Al vermoed ik nu, dat hun talenten in nuchtere toestand meestal wel verstoppertje willen spelen…

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

Dit vind je misschien ook leuk...

19 reacties

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik houd van automatieken! Hier in de Achterhoek in Westendorp hadden we er ook heel lang eentje. Met kroketten, frikandellen en slaatjes en zo.

 2. Danella schreef:

  Wij hebben er eentje in de plaats waar ik woon en af en toe gaan m’n zusje en ik er nog naar toe. Jeugdsentiment haha.

 3. Zina helping Dog schreef:

  Waw wat kan jij zo mooi en leuk schrijven. Van de eerste seconde voelde ik me even samen met jou de reis maken naar een klein meisje. Top!

 4. Paul schreef:

  De automatiek is een van de beste uitvindingen van de Nederlandse keuken, als je het mij vraagt. Waar ter wereld kun je nou een diagonaaltje trekken?

 5. Frederique schreef:

  Ha, heel beeldend verteld! Heel leuk!

 6. Girls-Things schreef:

  Haha oeh lekker.
  Krijg een beetje honger van deze post ;).

 7. Wat schrijf je leuk! Leest lekker weg

 8. Haydée schreef:

  Een automaat voor frietjes? Dit lijkt me inderdaad iets typisch Nederlands. In België ben ik dit nog niet tegengekomen. 🙂 Heel mooi geschreven trouwens!

 9. Jannike schreef:

  Leuk geschreven!

 10. Ik krijg spontaan trek in friet en kroketten, terwijl ik dat eergisteren nog had gegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: