Facetime

F

Gisteren had ik een eerste sollicitatie – een fijn kennismakingsgesprek – via een videogesprek. Dat was voor mij – op deze fiets – de eerste keer en even wennen. Ik kan wel zeggen, dat dat bij mij zeer in de smaak viel. Ik was thuis, in mijn eigen bedoening. Ik was wel enigszins gespannen, omdat er natuurlijk best wat van afhangt. Het blijft solliciteren, after all. En ik wil toch maar en liefst een mooie en goede indruk achterlaten, maar kon dat heel goed relativeren, juist omdat ik volledig at ease en home alone was.
Normaal gesproken, heb ik altijd de neiging om wat de spot met mezelf te drijven tijdens een videogesprek. Mijn wijs- en middelvinger boven mijn achterhoofd te houden, mijn tong uit te steken, luid te boeren, kortom: alles te doen wat een ander als een weinig ‘opgevoed’ ziet. Nu moest ik me dus inhouden. Een plichtmatigere en serieuzere kant van mezelf laten zien en het beste van mezelf weggeven. Maar achteraf voelde ik me toch enigszins opgelucht, dat ik het er – mijns inziens – nog redelijk goed vanaf heb gebracht. Denk ik. Hoop ik. De uitkomst van dit gesprek hoor ik pas over een paar weken, werd me meegedeeld.
Ik hoop dat deze vorm van kennismaken via videoconferencing, zo vanaf je eigen bank thuis, in de toekomst vaker geschiedt. Niet alleen vanwege het feit dat het bij deze tijd past, en dat er geen (reis)kosten meespelen voor de sollicitant. Je wordt namelijk enigszins gedwongen gelijk to the point te komen. En een no-nonsense mentaliteit te laten zien, want het gesprek moet binnen korte tijd plaatsvinden. En beide partijen weten vrijwel gelijk hoe en wat voor gesprekspartner ze in de kuip hebben.
Het is dus verduiveld belangrijk hoe je jezelf presenteert. Of je zelfverzekerd bent, intelligent, betrouwbaar, ideeënrijk en hoe je oogcontact maakt. En aangezien het resultaat me nu al meevalt, is het beslist de overweging waard om zelfs een sollicitatie-video van mezelf te maken. Door creatief elk detail af te stemmen op mijn eigen inspirerende wensen- en eisenpakket en dat om te vormen naar de taal en het hart van de ontvanger. That should do it

Over mij

Irene

Als ik wat eenvoudige kreten roep als opgeruimd, energiek, niet snel gek te krijgen, humoristisch, betrouwbaar, oplossingsgericht en dat mijn haar altijd goed zit, krijg je al een aardig beeld van me. Liefst ben ik de hele dag creatief bezig met anything visual zoals logo’s, webdesign en -ontwikkeling. Kan niet buiten mijn iMac, iPhone en iPad, maar liefst ook niet zonder een biertje, nootje en chipje. Zolang gezelligheid maar troef is…

7 Reacties

Door Irene
%d bloggers liken dit: