Hoe de blogosphere op 4 cruciale punten is veranderd

Wokandapix (CC0), Pixabay

Wisten jullie dat ik mijn eerste schreden op het blogpad reeds in 2002 zette? En dat er sindsdien ‘gelukkig’ veel is veranderd, dat moge duidelijk zijn. Destijds waren er de linkdumperts die soort van een haat-/liefdesverhouding koesterden jegens de lifebloggers. Ik werkte toen nog gewoon met HTML/CSS en gebruikte een code om het reactieformulier te integreren. Niks content management systemen als WordPress, allemaal hand-made work. Dat alleen al zorgde voor grote trots op jouw eigen stukje blogpost op het wereldwijde web.

Hoe is de blogosphere nu wezenlijk veranderd?

 1. Blog niches galore
  Er zijn zoveel niches bijgekomen dat inmiddels over elk onderwerp van het leven wel een blog bestaat. Zoveel zelfs dat je hoog moet inzetten en een beetje mazzel moet hebben om boven dat maaiveld uit te komen. Voor sommigen is dat wel okee, maar voor anderen die beslist een vinger in de pap willen, betekent het dat je vooral goede content moet neerzetten wil je er bovenuit springen. En ook om nog gedeeld te worden via Sociale Media.
 2. Blogs als informatie-kapstok
  Een beetje blog, tegenwoordig, strooit kwistig met tips & trucs. Zelfs als die elders op het Internet reeds lang zijn neergezet. Nochtans schijnt iedereen tegenwoordig opnieuw het wiel te willen uitvinden.
 3. Professionaliteit in blogs
  Onlangs deed ik mee aan een sessie van #Blogpraat. En viel ik zowat – terwijl grote tranen van mijn wangen biggelden, hetzij van tranen dan wel van het lachen – van mijn stoel omdat een professionele blogger onze ‘gratis content’ als een verwijt zag.
 4. De wijze van reageren
  Ook qua reageren is er veel veranderd. Vroeger kon je nog afgefikt worden, als in ‘flamen‘, als men vond dat je blogpost rijp was voor de prullenbak. Waar ik het tegenwoordig wat jammer vind als men al té poeslief en aardig reageert en niet ook eens een constructief onderbouwde reactie achterlaat. Zonder dat je het advies krijgt om liefst bij de criticaster zelf een workshop te volgen. Then again, misschien is men zich meer bewust van de mogelijkheid om anderen in hun waarde te laten en elders vertier te zoeken.

Zo, dat wilde ik even kwijt. Ik hoor graag in de reacties wat jullie ervaringen zijn…

%d bloggers liken dit: