Bevlogen geleiding

De vrouw lag op bed. Gaf een order, en de hond trok aan het koordje, zodat de vrouw zich kon omdraaien. Gaf nog een order, en de hond trok de deken van haar af. Na nog een order, trok de prachtige goudkleurige hond weer aan het koordje en de vrouw kon zich opnieuw omdraaien, nu op haar andere zij.

Zomaar wat acties van wat een blindegeleidehond als taak heeft. Ooit solliciteerde ik als stagiaire trainer in dit segment van de zorg. Helaas werd ik afgewezen, aangezien ik zelf een handicap (slechthorendheid) rijk ben.

Maar goh, wat raak ik altijd tot over mijn oren verliefd als ik eens op straat, of in een verdwaald filmpje op het Internet, de zorgacties van zo’n hond zie. Warme tranen van geluk biggelen dan over mijn wangen, dat deze zorgverlening mogelijk is, überhaupt er mag zijn.

Onlangs hoorde ik dat deze pups speciaal gefokt worden, en eerst een poosje ‘gesocialiseerd worden’ bij een tijdelijk gezin of houder. Het lijkt me vreselijk om na verloop van tijd afstand te moeten doen van zo’n hond, maar met het oog op hun belangrijke toekomst, wel iets wat je dan met meer gemak op ‘de koop’ toe neemt.

Als ik ooit miljonair word, dan zou ik liefst zelf zo’n geleidetraject of school opzetten. Voor mijn gevoel is dat de meest nuttige investering ooit, naast een goede imago-boost…

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Audrey
  14 mei 2019

  Ik vind het ook een prachtig iets, een hulp- of geleidehond. Ik ken een paar mensen die dat jaar voor hun rekening hebben genomen. Ik heb daar enorm veel respect voor maar zou het zelf niet kunnen.

  • Irene
   14 mei 2019

   @Audrey: Ja hee, het lijkt me dan ook wel even slikken hoor. Maar toch… het is zó’n goed doel…

%d bloggers liken dit: