Ben jij ook wel eens enthousiast in het je voorstellen hoe goed iets zou kunnen gaan, of maak je je zorgen over wat er mis kan gaan en sla je dan aan het bidden voor een beter resultaat? In beide gevallen visualiseer je je stuk. Immers, je probeert door bepaalde beelden op te roepen over een gewenste uitkomst je situatie te verbeteren.

Dat bedacht ik me vannacht, toen ik me plotseling afvroeg of een religie aanhangen van mij een beter mens had kunnen maken.

Ik ben echter als atheïst opgevoed. Terwijl ik soms best wel eens zou willen bidden. Ik vroeg me af, waar deze behoefte dan plotseling vandaan kwam, zonder gelovige insteek. Ik vroeg me ook af, waarvoor ik dan zou willen bidden. Dat zijn vaak heel persoonlijke zaken, bijvoorbeeld, dat mijn moeder deze meest recente klap ook weer goed te boven komt. Of op een grotere schaal, dat Trump alsjeblieft niet weer herkozen zal worden als President van de Verenigde Staten en dat die verrekte armoede wereldwijd eens mag worden opgelost.

Ik zou zomaar ineens aan een beauty contest mee kunnen doen, besef ik nu, door dat laatste.

Maar alle gekheid op een stokje; dat bidden dat ik dan zou willen doen, is voor mij persoonlijk een stukje visualisatie. Je probeert immers een betere toekomst af te dwingen, en door daar eens diepzinniger over na te denken, ben je in wezen reeds bezig die toekomst te bewerkstelligen. Je werkt immers al in gedachten aan opties en mogelijkheden hoe je iets zou kunnen realiseren. En dat – in mijn geval – zonder tussenkomst van een of andere grootheidsmacht in de vorm van een of andere verheerlijkte god. Maar dan toch.

Ik weet niet, of dit concept reeds werd bedacht door die andere grote Levenskunstenaars als Sigmund Freud, of zelfs Carl Gustav Jung voor mijn part. Ik vind het een kei van een onthulling, mijnerzijds, eerlijk gezegd.

En dan nog is het daarnaast ook best een interessante openbaring, waardoor ik me deze morgen opnieuw in verwondering kan openstellen voor datgene wat ik me voor vandaag heb gevisualiseerd…

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Comments
 • Bastiaansz. Z.
  11 november 2018

  Hi Irene,

  Mooi dat je dit moment van openbaring ervaart en deelt en ik hoop dat deze verlichte overdenkingen jou, mij, eenieder vervolgens tot ongekende heidense daden brengt.
  Ja heidens, omdat de Openbaringen in Het Boek van de gelovigen aantonen dat alleen diep overdenken, bidden en het vervolgens door een ongeziene grootheid uit willen laten voeren een niet zo best werkend concept is. Het sluit zelfs vrede uit, omdat er onvermijdelijk bekeringsdrang is en die houdt strijd in. Werelvrede en zieleheil zijn nooit verder verwijderd dan van een verzameling kerk – moskee – of tempelgelovigen 🙂 Ik verwacht meer heil van een heidense filosofie en – diepzinnige overdenkingen, omdat heidenen heel direct in verbinding met hun wereld en wat daar in gebeurd staan en van daar uit verklaringen zoeken. De logica is bijna te grijpen.

  En daden, omdat onze verlichte overdenkingen alleen geen wereld veranderen. De TM beweging mediteert al 50 jaar voor wereldvrede, maar we (b)lijken of zijn in de 99ste aap gelogeerd. De kritische massa (die &*^%#$%$ 100ste aap) die de verandering zal veroorzaken wordt nooit bereikt! Daarmee blijven we steken in goede intenties! Met “zou kunnen” maak ik een gratuit, loos gebaar en kom ik aan het eind terecht bij “ja had ik maar!”

  “Be the change”is zo makkelijk gezegd, maar dat vraagt toch eerst een verheidening, een zelf verantwoordelijkheid nemen voor onze persoonlijke leef – en gedachtenwereld en het daarna concreet, vrijelijk delen van onze gevonden en gecreëerde overvloed. En de grootste uitdaging daarbij is in onze tijd, het vermijden van verwording van zoiets tot een produkt, een markt en van de beoefenaren tot consumenten!

  Dankjewel Irene voor het stimuleren van mijn zoektocht naar een mooi levensconcept. Mooi, passend op de zondagochtend, een mooie dag om onze concepten en creaties eens onder het licht houden.

  P.S. ik ben niet tegen geloof en gelovigen, heb zelf een gedegen christenhonden-training gehad, maar ik verwacht absoluut geen heil en heelheid uit die richting. Is wat mij betreft een mooi glimmend leeg omhulsel.

  • Irene
   11 november 2018

   @Bastiaansz. Dank aan jou ook, voor deze prettige manier van wakker worden na mooie dromen te hebben gevisualiseerd, vannacht! 🙂

 • Irene
  11 november 2018

  @Bastiaan: Well, ben wakker geworden, heb mezelf een flinke hete kop koffie gebrouwen, en ben toen eens gaan peinzen hoe ik de volgende paar dagen mijn dromen kan waarmaken. 😉

 • Bastiaan Zwiers
  11 november 2018

  Dat klinkt als een mooie zinvolle zondagvulling, Ireen. Ik hoor graag van je wat er uit komt.

Iedere keer als ik mijn toilet bezoek, springt De Bink in het kleine wasbakje om even water te drinken!

Iedere keer als ik mijn...

Mijn favo voedsel maar weer ‘es op tafel gezet!! Mjam.

Mijn favo voedsel maar weer...

Jihaa, ‘t is me gelukt me voor 12 u aan te kleden... behalve die sloffen dan, maar dat vergeef je me vast wel...

Jihaa, ‘t is me gelukt...

Kat houdt geen afstand, hoeft wat mij betreft ook niet! 😘

Kat houdt geen afstand, hoeft...

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige pluimen (rechts vd klok)

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige...

Bij ons op de laan is het al Lente!!

Bij ons op de laan...

%d bloggers liken dit: