Collectiviteit

Anyways, ik vind het altijd een mystiek gebeuren, wanneer anderen blijkbaar afstemmen op dezelfde soort bron van ideeën. Net wanneer je denkt dat je dat briljante concept in je achterhoofd hebt, raak je verbaasd als iemand anders datzelfde idee ook heeft opgepakt. Misschien in een andere context, maar in het algemeen, ongeveer vanuit hetzelfde gezichtspunt.

Was het idee gestolen, dan?

Nee, ik denk het niet. Als mensen toevallig cruisen in diezelfde sfeer – die rijp is met zwevende zaken – als in vibraties. Het zou niet verrassend zijn, in feite, wanneer andere mensen dit idee rijp uit de atmosfeer oppikken, van boven. En net zo lang spelen met dit concept totdat het zou kunnen werken. Wellicht ten kwade, of misschien beter, op een manier die ik zelf had willen uitwerken.

Zelfs in het bloggen, ik zie voortdurend dezelfde onderwerpen overvliegen.

Ik durf te wedden dat is wat C.G. Jung als het collectief onbewuste benoemde. In plaats van te spelen met de gedachte over deze collectieve ideeën wordt je door een grotere kracht gestuurd. Soms hebben mensen deze religieuze neiging. Dit onderwerp suggereert niet alleen maar dat het een essentieel onderdeel is van de menselijke verbeelding.

Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat ze als kind dacht dat de Goden hierboven het lieten regenen om alle ellende van het aangezicht van deze aarde weg te wassen. Terwijl ze in feite een sterke gelovige atheïst was zonder ook maar één de(r)gelijke les in religie. Toen ze me vertelde, dat ze sterk geloofde in God’s reiniging van de aarde door het te laten regenen, herinnerde ik me maar al te goed mijn zelfde gedachten over dit onderwerp als kind. Het was als een herinnering die we beiden deelden.

Toch kan iedereen hebben ideeën geleefd hebben op dezelfde manier, zij het via een andere aanpak of opvoeding, en men kan dat als herinnering herbeleven. Zelfs met enige variatie. Zelfs die ideeën gevisualiseerd hebben in een ander soort kleur. Mijn punt is, dat we een gedachte of idee – onafhankelijk van elkaar – delen. En dit gebeurt nog steeds met iedereen, die in deze zelfde atmosfeer leeft en ademt.

Mocht je meer willen lezen, over dit onderwerp dan is het boek ‘Big Magic‘ van Elizabeth Gilbert absoluut een aanrader. Ik las het in het Engels, en vond de wijze waarop ze over dit onderwerp kon uitweiden zowel verfrissend als pep.

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Mies Huibers
  18 september 2019

  Interessante bespiegeling. Ik heb nog een boek van mevrouw Gilbert liggen. Waar ze beroemd mee is geworden. Het is er nog nooit van gekomen om het ook te lezen.

  • Pix
   19 september 2019

   @Mies: Dank je. Oh, ze (Gilbert) schrijft zonder meer op hilarische wijze en geeft ook vaak voedsel tot nadenken. Maar ik snap je wel, vaak geschreven vanuit een vrouwelijk standpunt…

Iedere keer als ik mijn toilet bezoek, springt De Bink in het kleine wasbakje om even water te drinken!

Iedere keer als ik mijn...

Mijn favo voedsel maar weer ‘es op tafel gezet!! Mjam.

Mijn favo voedsel maar weer...

Jihaa, ‘t is me gelukt me voor 12 u aan te kleden... behalve die sloffen dan, maar dat vergeef je me vast wel...

Jihaa, ‘t is me gelukt...

Kat houdt geen afstand, hoeft wat mij betreft ook niet! 😘

Kat houdt geen afstand, hoeft...

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige pluimen (rechts vd klok)

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige...

Bij ons op de laan is het al Lente!!

Bij ons op de laan...

%d bloggers liken dit: