Enigszins getormenteerd

Enigszins getormenteerd voel ik me de laatste dagen. The drama of it all. Ik kan er om lachen. En tegelijkertijd huil ik er ook een beetje om. Dat je jezelf eens van een afstandje bekijkt en voelt dat dat woord er een is die bij je past.

Dat komt: eigenlijk wil ik de laatste tijd niets anders dan schrijven, maar ik word danig afgeleid. Door anderen, door situaties, door mezelf, door mijn feline vriendjes, door het weer. Ik láát me potdorie afleiden. En daar raak ik dan halsoverkop nog getormenteerder van.

Maar wat betekent het eigenlijk?

Vaak heb ik een soort ‘weten’ wat woorden betekenen, zelfs als het niet mijn eigen moerstaal betreft. Toch zocht ik het maar even op, terwijl het mijn vermoedens bevestigde.

Getormenteerd is het voltooid deelwoord van tormenteren ‘kwellen’. Het bijbehorende zelfstandig naamwoord is torment ‘kwelling, marteling’. Het kan zowel om lichamelijke als om geestelijke kwellingen gaan.
De woorden gaan ofwel terug op het Oudfranse torment – dat de betekenissen ‘zielepijn’ en ‘martelwerktuig’ had – ofwel direct op het Latijnse tormentum ‘folterwerktuig, marteling’. Ze zijn in elk geval verwant met het Latijnse werkwoord torquere ‘draaien’.

Het is een schrijvers dingetje

Dat gevoel dat je eigenlijk wezenlijk nooit begrepen zult worden. Al is dat natuurlijk lariekoek. Je wordt wel begrepen. Alleen weet niemand ooit wat voor gedachten de hele dag door je hoofd spoken. En welk een hilariteit het veroorzaakt als je iets schrijft en anderen dan een reactie achterlaten dat dat zo herkenbaar is.

Blijk je toch maar mooi ook een mens te zijn.

Het is een call to action

Die innerlijke smeekbede, die je vertelt dat je eigenlijk altijd liever met andere zaken beschäftigt wil zijn. En tegelijkertijd schaam ik me wezenloos over het feit dat ik mezelf zo’n stempel durf te geven.

Ik zou dankbaar moeten zijn voor dit soort draaikonterijen. Ik heb een hobby, immers. En ergens word ik genoeg geprikkeld om daar continu mee bezig te zijn. Alles kan worden benoemd – after all – in het geschreven woord. Niets is te gek. The sky is the limit.

You simply sit down at the typewriter, open your veins, and bleed ~ Red Smith

0
0

DELEN MAG:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email

WAT JE NIET WIL MISSEN:

REACTIES:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Over mij

picca moiHee hallo, ik ben Irene, bijnaam Pix en blog sinds 2002. Af en toe vind ik het heerlijk om in het toetsenbord te klimmen en alles lekker van me af te schrijven. In het kader van die geweldige flow, je-weet-wel. Ow… en mijn haar zit ook altijd goed… Lees meer.

REACTIES
Scroll Up

Subscribe

Just subscribe to my newsletter
to receive all fresh posts

home3-hero-img.jpg
%d bloggers liken dit: