Rommel revisited

Onderhuids kriebelt het. Ik wist dat deze dag ging komen, de dag dat je weet dat je dat ruimen niet langer kunt uitstellen. Want, kasten vol met colbertjes, die ik zodra ik ze aanraak, herinneringen aan een vergane-glorie-carrière herbergen. Met elke aanraking aan zo’n jasje kun je weer geduchte scènes uit het verleden oproepen. Die memoires daaraan gaan vaak zo diep, dat ik het ruimen toch maar weer een ‘weekje’ of wat uitstel. Want, wil ik dat verleden dan nu eindelijk kwijt? Zou ik dan zelf niet verloren lopen?

Een boekenkast in een overvolle logeerkamer, die nu breed staat te zijn en uitpuilt, met boeken waarbij ik bij mezelf soms hervond en die ik reeds lang geleden gelezen heb. Ik zou ze zo kunnen plaatsen in onze gezamenlijke boekenkast van de VvE of weg kunnen geven, in de hoop dat die ander er ook iets aan heeft.

Ik verzamel ook van die kleine ‘nietsjes’. Je weet wel, van die plastic dingetjes waarmee je zo handig snoeren bij elkaar kunt houden, zelfs spijkers en schroeven. Ik verzamel gereedschap. Wat huist in een gigantische kast die ik van lelijkheid graag zou willen kunnen negeren of beter; vervangen door iets mooiers. Maar ja, het is maar een kast. Hij kan er ook niets aan doen, de lellebel.

En als ik dan nog eens kritischer rondkijk in mijn huisje, dan mogen die plafonds ook wel eens gewit worden. Zomaar, omdat ik nu besef dat de laatste keer toch minstens éénentwintig jaar geleden was. En die muur met die antraciete kleur, die neigt me tot depressiviteit te brengen. Grijs doet dat met me, blijkbaar. Plots weet je dat het anders kan. Anders moet.

Ach, di mama roept het al jaren. En mijn antwoord is stelselmatig, dat ik als creatief mens he-le-maal geen rommel heb liggen, want dat zijn immers allemaal ideeën, waar ik nog iets mee kan en moet.

En zo weet ik, dat mijn hart paniekerig protesteert als ik bij voorbaat al concludeer dat ik die ultieme chaos kan voorkomen door er wat aan te doen. Ondertussen fluistert mijn brein me in, dat mijn hart nog wel een extra weekje uitstel verdient…

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Comments
 • Mies Huibers
  24 juni 2018

  Ik heb het enge idee dat ik hier veel in herken. Zeker wat betreft de boeken en het plafond.

  • Pix
   24 juni 2018

   @Mies: Zo’n herkenbaarheid, hè, dat maakt toch maar dat ik me toch (nog) menselijk waan. 😉

 • Paul
  24 juni 2018

  Hey Irene, ik kom met liefde een keer een dagje verven hoor! Samen is dat veel gezelliger!

  • Pix
   24 juni 2018

   @Paul: Heej, je leeft nog… 🙂 That’s almost an offer I can’t refuse. Heel lief van je. Heb vandaag de verf in huis gehaald, en ook nog een leuke & fraaie buurman ingezet t.b.v. het plafond. 😉

 • Rob Engelsman
  24 juni 2018

  Het rammelt weer van de clichés en het goedkope pathos. Creativiteit ondanks alle pretentie, geen.

  • Pix
   25 juni 2018

   @Rob: Ha, ik zie dat ik nu een ‘beurt’ krijg? Welkom, en leef je uit, zou’k zeggen. En, nee natuurlijk schrijft niemand zo goed zoals jij dat alleen maar kan!! :-p

 • Rob Alberts
  25 juni 2018

  Met kleine stapjes ben ik zelf begonnen.

  Opgeruimde groet,

  • Pix
   26 juni 2018

   @Rob: Beginnen is nog maar het halve werk. 😉

%d bloggers liken dit: