Tranen naar de hemel

De laatste 48 uur heb ik meer tranen geplengd, dan in dit hele voorafgaande jaar. Want gedurende kerstavond sloot ik per ongeluk poeslief op in mijn badkamer. De volgende morgen ontdekte ik het pas, en op zo’n moment verfoei en vervloek ik mijn slechthorendheid pas echt. Poes strompelde de badkamer uit als een dronken mannetje.

In eerste instantie dacht ik nog, dat ze zelfstandig had geprobeerd op de deurhendel te springen, om zichzelf te bevrijden uit de badkamer, en zich daarbij bezeerd had.

Omdat ik kerstontbijt zou vieren, elders, moest ik weg en schonk er verder niet te veel aandacht aan.

Die avond kwam ik vroeg thuis. Na de gebruikelijke volvreterijen nam ik me voor die avond voor pampus te gaan liggen. Maar na één blik op poeslief wist ik, dat het foute boel was.

Ze leek steeds weer te proberen te lopen, maar zakte door haar achterpoten, wat leek op verlamming. Ik vermoedde, ook mede omdat ze zo ontzettend in de war leek, dat ze een hersenbloeding of -infarct had gehad. Ze wilde niet eten, maar wel een weinig drinken.

Gedurende de uren die volgden kwam poeslief ook nog in ademnood, waardoor ik niet snel genoeg naar die verrekte telefoon kon grijpen om een dierenarts te bellen en gelijk die afspraak te maken.

Onze dierenarts, echt een dame met hart voor het beest, wist me met één blik op Spooky, al te vertellen dat de situatie er niet best voor haar uitzag. Dat was eigenlijk louter mijn eigen bevestiging. Al hoopte ik tegen beter weten in, dat die arts wondermiddelen bezat of dan tenminste nog poeslief beter kon toveren. Helaas had ze die andere opties.

Uitzoeken wat de misère veroorzaakt, wat haar leven met misschien extra morfine en overige medicatie iets beter maakte voor 2 à 3 dagen. Of de confrontatie aangaan met die geduchte genadespuit, als in geassisteerde euthanasie.

Ik koos voor het laatste. Hoewel mijn hart brak. Mijn tranen zaten de afgelopen dagen toch al zo hoog, en ik heb het gehele proces met recht half-instortend maar niet van wijken willen weten en met doorweekte ogen aangezien.

Poeslief zit hopelijk nu – na haar crematie – ergens op een wolkje te kijken naar hoe haar broerlief en ik ons desondanks moeten weten te redden.

Het is als nooit tevoren zó stil in huis, want haar continue gebabbel als in gemiauw gedurende de dag, vulde mijn huis altijd met veel plezier. We hadden elkaar samen altijd heel wat te vertellen, al wisten we dan volstrekt niet waar de ander het over had of konden we zelfs maar vermoeden wat die ander bedoelde. Ze was altijd vrolijk, aanhankelijk en wist zich om mijn vingers te winden. Met recht.

Ik zweer, nooit eerder was er zo’n lieve poes.

Nooit eerder – en ik heb er nu zo’n 3 moeten laten gaan – had ik het gevoel dat er zo’n lotsverbondenheid tussen mens en dier kon bestaan. Ze blijft in mijn hart, en ook een beetje hangen aan mijn ziel.

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Comments
 • Bernadette
  28 december 2019

  Soms verstoppen poezen zich als ze voelen dat ze doodgaan, heeeeeel misschien heeft jouw poezebeestje zich willen verstoppen, maar opende jij net te vroeg de deur. Vreselijk dat je je nu zo verdrietig voelt. Ik wens je heel veel sterkte hoor!

  • Pix
   28 december 2019

   @Bernadette: Ja, dat kan inderdaad. De laatste weken sprong ze niet meer. Niet meer op bed, of á la sofa. Meestal kwam ze wel even een knuffel halen. Dat dringt nu achteraf pas tot me door… Snik. Dank voor je troostende woorden, da’s erg lief. 🙂

   • Nisa
    29 december 2019

    Een maand geleden hetzelfde meegemaakt met onze kleine kater. Verschrikkelijk. Sterkte Pix. ♥️

    • Pix
     29 december 2019

     @Nisa: Ah, dat klinkt ook heel naar.

     Dank je!! 🙂

 • Jannie
  29 december 2019

  Een verhaal over het einde van een kattenleven trekt mijn aandacht altijd onmiddellijk… het lezen ervan laat mij steevast tranen wegslikken en zo ook deze keer. Het herkenbare gevoel van verdriet om zo’n lieve pluizebol. Heel veel sterkte ermee Pix.

  • Pix
   29 december 2019

   @Jannie: Ja, is het niet hartverscheurend allemaal, mis die kleine rakker zo… heel stil in huis nu. Dank je voor de sterkte. 🙂

 • Rianne
  30 december 2019

  Achteraf merk je pas hoe een groot onderdeel van je leven zo’n huisdier is. Sterkte de komende tijd. Het zal verschrikkelijk wennen zijn, zo zonder maatje.

  • Pix
   31 december 2019

   @Rianne: Nou inderdaad, zeg. Het is zo raar dat ze er niet meer is, en ook niet meer terugkomt… Dank je :).

%d bloggers liken dit: