Even over Harry & Meghan

Allereerst, ben ik gek op koningshuizen. Zelfs al ben ik een vrouw; ik zou eerder een gevecht van leven op dood aangaan (in tijden van oorlog, de Hemel verbiedt het) om een Koningin te verdedigen, eerder nog dan een gevecht voor ons land. Ik buig dus diep voor deze vorstelijkheid en ons Koningshuis. En daarbuiten ook. Overal. En met mij, vele anderen, vermoed ik zomaar.

Al ben ik niet meer zo’n trouwe volger op Koningsdag dat de tv per se aanmoet om te zien hoe ‘ons Maxima’ is uitgedost, dit keer. Maar ik accepteer het, al plaats ik dan wel kanttekeningen bij die eeuwige ouderwetse protocollen waarin zij zich dienen te bewegen. Het is 2020, zegt men, immers.

En normaal kan ik ook grandioos genieten van de mooie plaatjes die we te zien krijgen. Meestal laat ik de verhalen die ernaast geplaatst worden, maar voor wat ze zijn. In mijn optiek zijn dat louter voorbarige conclusies, waarover we toch nooit de hele waarheid zullen horen. Zelfs niet van die trouwe aanhankelijke ‘royaltywatchers’, die ook maar gewoon centjes willen ontvangen om de zogenaamde mening van ‘hun Koningin’ te verspreiden. En in mijn optiek dus net zo onbetrouwbaar zijn als de haaibaaierige roddelpers. Met name in het Verenigd Koninkrijk.

Welnu, van het Britse koningshuis vind ik William & Harry verreweg het sympathiekst. Ze lijken de menselijkheid en spontaniteit van hun moeder te hebben geërfd. Ik vind die Charles maar een saaie Jan Doedel, en snap nog steeds de charme van zijn huidige vrouw niet helemaal. En nu ik toch meedogenloos roddel, Harry lijkt niet op Charles. Ik speculeer overigens niet als eerste dat hij wellicht het resultaat is van een romance die Diana kan hebben gehad. Maar wil dat tegelijkertijd ook snappen, met die grenzeloze ontrouw van Charles, destijds.

Net als in Nederland zijn er in het Britse Koninkrijk ook hen die vurig wensen dat het Koningshuis voorgoed op de schop gaat. Her en der zal dat gevoeld worden, ook ‘inside’ het vorstengezin. Ergens meen ik daarom te constateren dat ze vast wel bezuinigen om te laten blijken dat het allemaal ‘zo duur’ nog niet hoeft en dat het best beter mag.

Welnu, Harry & Meghan zijn slim. Zij voelen deze situatie feilloos aan, en hebben met hun Megxit, de stappen ondernomen, zodat ze iedereen net dat ene stapje vóór zijn. Mijn respect hebben ze. Ik geef het ze te doen immers, met al die godsgruwelijk ouderwetse protocollen die nog uit de jaren 1832 stammen.

En in gedachten zie ik Diana nu op een wolkje zitten te huilen van het lachen. Terwijl de regen fors neerdaalt op ons aller Verenigd Koninkrijk…

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Comments
 • Ali Molenaar
  10 januari 2020

  Het is een soort gevangenis zo’n koningshuis, Ik ben ook royalty fan hoor, het heeft zijn charme. Maar als je bijvoorbeeld naar Japan kijkt, waar zo’n kroonprinses depressief wordt van alle regels. En dichterbij, naar Nederland, waar Claus ook niet ongeschonden door het leven is gegaan. Het is een gevangenis.

  • Pix
   10 januari 2020

   @Ali: Ja die protocollen, zo godsgruwelijk ouderwets… Zo kan men toch anno 2020 niet langer leven? Ik geef het ze te doen, hoor. :-p

 • Saskia
  16 januari 2020

  Vind het zeker een goede zet! 🙂

  • Pix
   17 januari 2020

   @Saskia: Kijk, dat dacht ik nu ook. Bijna geniaal te noemen, wel. 😉

Iedere keer als ik mijn toilet bezoek, springt De Bink in het kleine wasbakje om even water te drinken!

Iedere keer als ik mijn...

Mijn favo voedsel maar weer ‘es op tafel gezet!! Mjam.

Mijn favo voedsel maar weer...

Jihaa, ‘t is me gelukt me voor 12 u aan te kleden... behalve die sloffen dan, maar dat vergeef je me vast wel...

Jihaa, ‘t is me gelukt...

Kat houdt geen afstand, hoeft wat mij betreft ook niet! 😘

Kat houdt geen afstand, hoeft...

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige pluimen (rechts vd klok)

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige...

Bij ons op de laan is het al Lente!!

Bij ons op de laan...

%d bloggers liken dit: