WordPress 5.0 perikelen

Nieuwsgierigheid. Als ik dat toch eens niet tot een van die onmogelijke kwaliteiten van me mocht rekenen, dan was ik nergens. Want ik kan me er nu dan eindelijk toe zetten om die nieuwe editor van WordPress 5.0 te hanteren.

Het eerste wat me opvalt, is dat ik mijn Pixabay button kwijt ben, maar ja die Pixabay plugin roept dan ook dat het nog niet getest is met WP-5.0. Dus zal ik nadien met behulp van de Klassieke Editor de uitgelichte afbeeldingen moeten toevoegen. Of de afbeeldingen apart downloaden, waar ik geen fan van ben. Het punt is dat ik vaak enorme inspiratie haal uit afbeeldingen. En dus direct, nog voordat ik een blogpost schrijf, de uitgelichte afbeeldingen inzet.

Terwijl ik dan type, peins ik dat ik nog even tussendoor het Concept moet opslaan. Laatst was ik een hele tekst kwijt omdat ik stelselmatig weiger een andere editor dan WordPress te benutten. En die verrekte Page builder snapte waarschijnlijk niet het belang van mijn overpeinzingen. Dus tjakka, foetsie, tekst weg. En dan word ik erg boos. En als zelfs blijkt dat die versie niet was opgeslagen, kan ik me wel voor de kop slaan niet tussentijds even een Concept opslaan te hebben gedaan.

Ik vind het design van deze editor superstrak, mag ik wel stellen. Ik was even bang, dat het zou gaan lijken op het WordPress.com visuele aspect, maar dit is aanzienlijk beter. Ik houd wel van dat ruimtelijke gevoel dat het oplevert. Het nodigt mij uit tot verder typen. Terwijl ik wat alinea’s aanpas en ik direct dat resultaat te zien krijg, wat me waanzinnig goed bevalt, krijg ik pas echt zin om door te schrijven.

Nu was ik voorheen vaak tijdens het typen erg beschäftigt met dat HTML-gebeuren, meer nog dan noodzakelijk, want het moest wel kloppen. Waardoor je wezenlijk de focus op je verhaal verliest.

Vooralsnog ben ik erg content, niet alleen met de wijze en supersnelheid waarop deze WordPress-update werd doorgevoerd, maar ook met de chique uitstraling. Ik zag dat het goed was. En jij??

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Comments
 • Mies Huibers
  10 december 2018

  Ik zie nog niet dat het goed was. Niet dat het niet goed zou zijn, maar ik heb Gutenberg er gewoon nog niet op gezet. Ik wacht toch even de bevindingen af. Voor mij lijkt het ook niet echt wezenlijk veel toe te voegen met mijn simpele – wel aangepaste child – thema.

  • Irene
   10 december 2018

   @Mies: Je kunt eerst even de plugin: ‘Klassieke Editor’ aanzetten, en daarna als je eenmaal nieuwsgierig bent, weer deactiveren. Maar ik snap je initiële weerstand, dat had ik ook. 😉

   • Mies Huibers
    14 december 2018

    Ik heb ‘m er maar gewoon opgezet. Valt allemaal nogal mee wat mij betreft, maar ik heb dan ook weinig ingewikkelds.

    • Irene
     15 december 2018

     @Mies: Prima, en wat zijn jouw ervaring met deze sprankelende nieuwe gimmick van WordPress, behalve dat het meevalt??

 • Karin Winters
  10 december 2018

  Ik ben volop aan het oefenen met de nieuwe editor, maar alleen op niet al te ingewikkelde websites met weinig plugins. Ook ben ik wel benieuwd wat eea doet als je een stevig theme hebt (misschien wel een betaalde ook). Ook als je met pagebuilders werkt, wat gebeurt er dan? Ik was al ergens een menu kwijt 🙂

  • Irene
   10 december 2018

   @Karin: Inderdaad, slim. Bijv. Avada & Divi hebben hun eigen Page Builders, dan kun je dus niet zonder de ‘Klassieke Editor’ plugin voordat je 5.0 inzet. Heb je het menu weer teruggevonden, trouwens??

Iedere keer als ik mijn toilet bezoek, springt De Bink in het kleine wasbakje om even water te drinken!

Iedere keer als ik mijn...

Mijn favo voedsel maar weer ‘es op tafel gezet!! Mjam.

Mijn favo voedsel maar weer...

Jihaa, ‘t is me gelukt me voor 12 u aan te kleden... behalve die sloffen dan, maar dat vergeef je me vast wel...

Jihaa, ‘t is me gelukt...

Kat houdt geen afstand, hoeft wat mij betreft ook niet! 😘

Kat houdt geen afstand, hoeft...

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige pluimen (rechts vd klok)

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige...

Bij ons op de laan is het al Lente!!

Bij ons op de laan...

%d bloggers liken dit: