Selectief horen, het kan!

S

De vrouw – iets ouder – hoewel ik vind dat dat niet ter zake mag doen, schudde haar hoofd. Met een grauwe grimas van ergernis, stampvoette ze bijna. Ik keek even verdwaasd om me heen. En toen bespeurde ik dat een andere dame in de wachtkamer zat te telefoneren met smartphone. Even daarvoor had ik een belletje gehoord. Zij werd dus gebeld. Ik neem dan aan – of liever: oordeel niet – dat dat noodzakelijk is en schenk er verder geen aandacht aan.
Ik luister dan ook niet naar dat soort gesprekken. Misschien vang ik selectief iets op. Misschien ben ik soms wel nieuwsgierig, maar meestal niet. Ik hoef ook niet te luisteren. Vind het van mezelf zelfs oneerbiedig als ik wél die poging doe.
Ik vind het altijd knap van dezelfde mensen dat je wel hun gesprekken in een wachtkamer kunt of mag meeluisteren, vooral als dat op een nogal klagerige toon geschiedt. Of dat ze mensen betrekken in hun gesprek, zo sociaal als het maar kan zijn. Want laten we wel zijn: de oudere generatie is altijd sociaal. Ik ken maar weinigen die minder capabel in die richting zijn.
Soms vraag ik me af, of de ergernissen – en dan met name van die oudere generatie – rond ‘dat ding’ niet een kwestie van gebrek aan aandacht is. “Leg dat ding nu maar even weg! Je kunt toch wel heel even gemist worden?!”
Misschien is het voor sommige mensen nog steeds wennen dat je te allen tijde bereikbaar bent. En dat ze niet beseffen dat elke vorm van communicatie via de smartphone niet noodzakelijkerwijs negatief hoeft te zijn. Alle vormen van emoties kunnen immers aan bod komen binnen communicatie. Of dat nu met je smartphone is, of in een in real life gesprek.
Dus moet ik mezelf vaak verdedigen. Nog steeds. En iets roepen als: “Sorry, ik moet dit even beantwoorden, daarna schenk ik mijn volledige aandacht weer aan jou!”
En dat verbaast me. Elke dag opnieuw. Misschien is het wel een vorm van argwaan, dat men bang is dat er achter de rug om wordt gekletst, maar in mijn geval komt dat zeker nooit aan de orde.
Vandaag bedacht ik dat stilte met een meewarige grimas hierop het enige antwoord is. Ik heb geen zin meer om het uit te moeten leggen…

Over mij

Irene

Als ik wat eenvoudige kreten roep als opgeruimd, energiek, niet snel gek te krijgen, humoristisch, betrouwbaar, oplossingsgericht en dat mijn haar altijd goed zit, krijg je al een aardig beeld van me. Liefst ben ik de hele dag creatief bezig met anything visual zoals logo’s, webdesign en -ontwikkeling. Kan niet buiten mijn iMac, iPhone en iPad, maar liefst ook niet zonder een biertje, nootje en chipje. Zolang gezelligheid maar troef is…

1 Reactie

Door Irene
%d bloggers liken dit: