Strijd

S

Een beetje strijd in een mensenleven is gezond, roept men. Maar allemachtig-nog-‘es-an-toe-zeg, wat ervaar ik een moeite met de wetenschap dat mensen die ooit innig op elkaar verliefd waren, zo’n hel voor elkaar menen te moeten creëren. En ik vraag me nog altijd af, waar de noodzaak voor zo’n vechtscheiding werkelijk is begonnen. En op welke manier denkt men elkaar blijvend te tacklen, zo’n kwart mensenleven lang, totdat men inziet dat haat en nijd toch niet dat antwoord kunnen zijn?
We worden immers vanuit religieuze standpunten geacht een huwelijk te sluiten voor een leven lang. Elkaar bij te staan in goede én slechte tijden. En het heeft eeuwen moeten duren eer dat de vrouw bij zo’n huwelijksgelofte niet langer de belofte hoefde uit te spreken dat zij haar echtgenoot te allen tijde zou gehoorzamen. Mijns inziens is niet alleen zo’n altaar-ceremonie wat ouderwets, de geloften mogen ook wel eens nader worden bekeken.
Ik las ooit een boek van John Cleese, die overigens ook zijn ex-vrouwen openbaar hekelt, dan wel het feit dat hij geacht wordt die wat prijzige alimentaties – en er zelfs voor op tournee moet – te betalen, waarin hij stelt dat alle (ex-)vrouwen in zijn leven soort van een nieuwe levensfase hebben ingeluid. En eigenlijk vind ik dat niet eens zo’n gekke argumentatie.
Ik geloof er heilig in dat een mens verandert gedurende zijn leven. Inderdaad, onderga je verschillende fasen. Ik kan me zo voorstellen, dat men in een huwelijk niet tegelijkertijd à la dezelfde neus eenzelfde richting opwijst. Of nog steeds met elkaar door één deur wil, na verloop van tijd. Het is maar om het even, wie welk richtingsgevoel heeft op een bepaald moment. En waar je naar toe wil. Uiteindelijk.
In een bijzonder gelukkige uitkomst, stel ik nog maar bitter weinig vertrouwen. Voor mij blijft de hamvraag… kies ik voor een echtgenoot, of echt genieten? Joh, ik geloof dat ik dat antwoord al weet…

About the author

Irene

Als ik wat eenvoudige kreten roep als opgeruimd, energiek, niet snel gek te krijgen, humoristisch, betrouwbaar, oplossingsgericht en dat mijn haar altijd goed zit, krijg je al een aardig beeld van me. Liefst ben ik de hele dag creatief bezig met anything visual zoals logo’s, webdesign en -ontwikkeling. Kan niet buiten mijn iMac, iPhone en iPad, maar liefst ook niet zonder een biertje, nootje en chipje. Zolang gezelligheid maar troef is…

2 comments

  • Inmiddels al wat vechtscheidingen in mijn directe omgeving meegemaakt. Als buitenstaander kan ik er alleen maar met verbazing en afschuw naar kijken. Zeker als er kinderen zijn die moeten toezien wat hun ouders elkaar aandoen. Respect voor elkaar is blijkbaar moeilijk als je hart gebroken is. Maar hoe kan je ooit je kinderen uitleggen wat er is gebeurd als je alleen maar bezig bent met wraak?
    Ik ben inmiddels meer dan dertig jaar samen met mijn vriendje en gelukkig niet getrouwd. Dat scheelt alvast iets

By Irene
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers liken dit: