Wat is nu de perfecte WP-theme?

W

Tot jouw grote verbazing (nee, echt?) ben ik eigenlijk nooit content met de lay-out van een WordPress-theme. En dat is een understatement. Er zijn natuurlijk veel factoren die maken dat het juist ook voor de lezer plezant is. Als dan blijkt dat veel concullega’s je blog via RSS feed lezen, dan ben je werkelijk voor joker bezig geweest (hahaha), maar hee, het houdt me van de straat.

Ik heb hieronder een aantal absoluut favoriete theme-onderdelen neergezet:

 1. Fixed header
  Een fixed header is een header die niet verdwijnt als je naar onderen scrollt. De perfecte header is dan ook voorzien van je logo, menu en een zoekicon, en liefst ook je Social Media icoontjes.
 2. FontAwesome-icoontjes
  Je kent ze wel, die icoontjes die vóór de datum, auteur, reacties, etc. staan. In deze theme staat zelfs het aantal minuten dat het je vergt om deze blogpost te lezen. Grote klasse.
 3. Geen standaard afbeelding
  Als je geen afbeelding wil gebruiken, dan moet er niet een placeholder voor in de plaats komen. Ik vind het sowieso jammer, dat er te veel nadruk wordt gelegd op uitgelichte dan wel overige afbeeldingen binnen de meeste WordPress-themes.
 4. Onderschrift (caption) uitgelichte afbeeldingen
  Daarmee bedoel ik dat je de naam van de fotograaf van je afbeelding kunt laten weergeven als je maar het ‘Onderschrift’ van de afbeelding in WordPress – nadat je Media uploadt – toevoegt. Ik zit hier bij vrijwel elke theme mee te wroeten. Toch leuk als een theme producent met je meedenkt.
 5. Voor pagina’s andere widget-secties
  Bij sommige themes zijn voor Home, Page, Post en Archief aparte widget-secties ingedeeld. Ook dat is top! Al kun je natuurlijk altijd als de noodzaak hoog is de plugin Custom Sidebars inzetten. Deze theme voegt diverse eigen widgets toe. En bij deze theme worden enkele plugins geadviseerd, maar (opnieuw: hoera!) niet verplicht.
 6. Niet te veel nadruk op administratieve zaken
  Wie interesseert het werkelijk in welke categorie jij je blog indeelt, of welke tags je toebedeelt aan deze blogpost? Eigenlijk wil ik dat soort zaken helemaal niet weten.
 7. Weergave van blockquotes
  Standaard wordt dat (meestal) weergegeven, in WordPress-themes, door middel van een linkerkantlijn. Terwijl ik juist graag weer een icoon quote-open en quote-close er omheen zou willen zien verschijnen.
 8. Gemak van een child theme
  Vaak lukt het me om door middel van een kinder theme (child theme) het theme en de uitstraling geheel naar wens aan te passen. Daar heb ik niet alleen veel van geleerd, ik ben nu ook beter in staat PHP-snippets te snappen en toe te passen.

Natuurlijk moest ik eigenlijk mijn eigen WordPress-theme ontwikkelen, en dat heb ik ook al vaak gedaan. Die hanteer ik dan een poosje, totdat ik de volgende mooiere theme vind, die ik vervolgens ook weer aanpas naar eigen wens. Het is en blijft een mooi systeem dat WordPress, al mocht ik willen dat het onderdeel Weergave nog verder werd uitgebreid, waardoor je niet meer van FTP gebruik hoeft te maken en alle child themes intern zijn te verwerken. Wat jij?

Over mij

Pix

Hee hallo, ik ben Irene, mijn nick is Pix, en ik blog sinds 2002. Mijn schrijflust doet me vaak naar het toetsenbord grijpen. Dat alles onder het genot van veel koffie en chocolate bites, gewoon omdat alles nu eenmaal veel mooie - en lekkere - flow vergt. Enneuhm..., mijn haar zit ook nog 'es altijd goed! Zie ook mijn about-pagina.

1 Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Leuk en interessant. Iedereen heeft zo zijn eigen voor- en afkeuren wat theme en layout betreft natuurlijk. Voor mij als lezer staat voorop dat het gebodene goed en prettig leesbaar moet zijn. Goed lettertype (minimaal 16px en liefst ook schreefloos maar geen must). responsive en een achtergrond zonder gefriemel. Soms kom je een circus tegen waar je hoofdpijn van krijgt en dan haak ik af. Ach, meestal valt het wel goed te doen als lezer. Op de keeper beschouwd gaat het natuurlijk vooral om de inhoud en de manier van schrijven. Als dat verpest wordt door een waardeloze layout dan is dat jammer. Dit theme van je is dus helemaal prima voor me.

Door Pix
%d bloggers liken dit: