#WOT deel 3 van 2015: sleutel

#

Sleutel – 1) Apparaat, werktuig of gereedschap 2) Clavis (Latijn) 3) Code 4) Codering 5) Deuropener 6) Deel van een viool 7) Deel van een telegraaf 8) Deel van een strijkinstrument 9) Deel van een gebouw 10) Deel van strijkinstrument 11) Deel van telegraaf 12) Deel van viool 13) Deel van een slot 14) De oplossing komt op het slot (crypt.) 15) Gereedschap

Vandaag is zo’n sleutel’dag’. De verjaardag van mijn vader. Hij zou als hij nog leefde, 82 zijn geworden.
De laatste tijd heb ik steeds vaker even de behoefte aan een gesprek met hem. Al gaan we nu het derde jaar in dat hij wordt gemist. Al was het maar die aai over m’n bol, of die schop onder m’n achterste. Ik mis die momentopnames die nog wel heilig gegrift staan in mijn geheugen. Het zijn kostbare herinneringen geworden. Herinneringen die sleutels zijn tot een stukje verdriet, maar ook naar momenten dat we samen konden lachen en genieten.
Vaak wil ik heel even dat gesprekje, al weet je innerlijk heel goed wat zijn antwoorden zouden zijn. Het fysieke gemis is het nog altijd waard om die ene traan over mijn wang te doen biggelen.
Mijn vader was vaak de sleutel tot veel voor mij ontastbare en -grijpbare zaken. Ik zie ons nog samen zitten aan de eettafel om me iets van huiswerk te laten doen. Ik herinner me momenten dat hij op logische wijze de meest gecompliceerde zaken helder kreeg. Sowieso lijk ik qua natuur veel op hem. En samen konden we dan tot een conclusie komen met één enkele uitspraak: ‘Logisch!’
Ik laat zijn gemis steeds vaker spreken door even dat moment van stilstaan. Ik sta mezelf dan heel even toe om in mijn hoofd wél dat gesprek te voeren. Waarna ik dan met gerust hart toch die ene beslissing kan nemen of stappen durf te zetten. En dat ik dan denk bij mezelf: ‘Paps had het vast een goed idee gevonden’ of ‘Paps zit daar op dat wolkje boven en kijkt geruststellend toe’.
In wezen voer ik steeds vaker zo’n symbolisch gesprekje want ergens weet ik dat hij naast boven op dat wolkje nog steeds voortleeft in mijn hart. Dat is de plek waar hij thuishoort immers. Als sleutel naar mijn herinneringen…
De #WOT (Write on Thursday) werd dit jaar overgenomen door @drspee en de meest recente #WOT met dit woord staat daar.

About the author

Irene

Als ik wat eenvoudige kreten roep als opgeruimd, energiek, niet snel gek te krijgen, humoristisch, betrouwbaar, oplossingsgericht en dat mijn haar altijd goed zit, krijg je al een aardig beeld van me. Liefst ben ik de hele dag creatief bezig met anything visual zoals logo’s, webdesign en -ontwikkeling. Kan niet buiten mijn iMac, iPhone en iPad, maar liefst ook niet zonder een biertje, nootje en chipje. Zolang gezelligheid maar troef is…

9 comments

By Irene
Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers liken dit: