#WOT deel 22: luisteren

Met een auditieve handicap, zou je zweren dat ‘mijn’ luisteren nog een heikel ding is. Niets is minder waar. Ik luister graag. Veel. Doe er zelf liever het zwijgen toe, en laat anderen praten. Ik zie daarbij ook nog ‘es alles, als in selectief waarnemen. De uitstraling van die ander. Die houding van die ander. En ik laat dat heerlijk op me inwerken.

Ergens weet die ander dat mijn oplettende insteek altijd wel iets van doorvragen vergt. Dat doorvragen leidt steevast tot diepzinniger gesprekken, waar je anders nooit aan toe komt. En altijd weer, bemerk ik na afloop dat men dat beslist fijn vond. Eén op één.

Het #WOT-woord van gisteren was:

Luisteren ~ 1) Aandacht schenken 2) Aanhoren 3) Afluisteren 4) Aandachtig horen 5) Auditief waarnemen 6) Behoren 7) Beluisteren 8) Bemerken 9) Fluisteren 10) Gehoorzamen 11) Gericht horen 12) Horen 13) Iets vernemen 14) Ingesteld om te horen 15) Invloed van iets ondergaan 16) Laat zich makkelijk sturen 17) Met aandacht horen 18) Met het oor waarnemen

Ooit dacht ik – en ik heb het nog een korte periode opgepakt – dat ik mijn interesse in de psychologie moest aanpakken en iets doen met mijn luisterkwaliteiten op dit vlak. Ik las er heel veel over. Tijdens mijn ‘twenties’ heb ik zowat alle boeken over psychologie van voornamelijk C.G. Jung verslonden. Ik ben er niet mee verder gegaan, omdat ik zo’n donkerbruin vermoeden had dat ik zelf dan ook door een oerwoud van persoonlijke therapeutische sessies zou moeten.

Mijn overweging was: in hoeverre wil je een psycholoog een rol toebedelen in je leven? Want tegenwoordig is een therapeut al gauw een plaatsvervanger voor een goede vriend. De charme van het leven – mijn leven – is dat ik liever een gratis consult krijg van een goede vriendin dan een volmaakt vreemde psycholoog.

Dat is wat ik dan noem een gezonde insteek.

Maar hee, was het niet C.G. Jung die riep:

Show me a sane man, and I will cure him for you?

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag kiest Martha een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat daar een link achter naar je eigen blog zodat iedereen mee kan lezen.

Abonneer je!

Voer je e-mailadres in...

Wat denk jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.

Iedere keer als ik mijn toilet bezoek, springt De Bink in het kleine wasbakje om even water te drinken!

Iedere keer als ik mijn...

Mijn favo voedsel maar weer ‘es op tafel gezet!! Mjam.

Mijn favo voedsel maar weer...

Jihaa, ‘t is me gelukt me voor 12 u aan te kleden... behalve die sloffen dan, maar dat vergeef je me vast wel...

Jihaa, ‘t is me gelukt...

Kat houdt geen afstand, hoeft wat mij betreft ook niet! 😘

Kat houdt geen afstand, hoeft...

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige pluimen (rechts vd klok)

Nieuwe aanwinst, zie die prachtige...

Bij ons op de laan is het al Lente!!

Bij ons op de laan...

%d bloggers liken dit: