#WOT deel 39: competitie

Vroeger dacht ik in termen van competitie. Ik vergeleek anderen met mezelf. Teveel zelfs. Ik vergat mijn eigen goede – én slechte – eigenschappen te leren benoemen. Ik zag teveel goeds in die ander, en verwerd daarbij zelf tot een perfectionist. Dat doet onzekerheid met je.

Tegenwoordig denk ik niet meer aan competitie in die zin, tenzij ik per se iemand wil afmaken bij een spelletje badminton. Ik denk aan anderen in de vorm van collegae of concullegae (mooi woord). Als je anderen louter ziet als competitie of dat soort wedijver aan de dag legt om beter, mooier en sterker uit de bus te komen, leg jij vaak dat loodje. Kijk maar naar SpecSavers en wat zij doen met hun reclames ten aanzien van hun concurrenten. Degene die wordt afgekat komt nadien in een beter daglicht te staan. Zij hebben dát gedoe – dat afzeiken, zoals ik dat zo graag noem – immers niet nodig.

Wist je het al? Het #WOT-woord van vandaag is:

Competitie ~ 1) Concurrentie 2) League 3) Mededinging 4) Reeks van wedstrijden 5) Reeks wedstrijden 6) Wedijver 7) Wedstrijdenreeks

Bovendien mis je als je anderen louter als competitie ziet veelal de mogelijkheden van het kunnen sparren of eventueel kunnen samenwerken als die opportunity zich ooit zou mogen aandienen. Sluit je dat bij voorbaat uit, dan kun je de rest ook wel ‘shaken’.

Competitie is altijd leuk in een spelvorm. Competitie is leuk als je er samen een potje van maakt.
Maar in de echte wereld, daar waar alles mogelijk zou moeten zijn, daar is het niet aan te raden ook maar iets van door te laten schemeren.

#WOT: betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verschijnt er een woord waarover je iets kunt schrijven, vloggen of ploggen. Laat een link achter naar je eigen blog onder het woord van die week zodat iedereen mee kan lezen.

De #WOT is bedacht door Karin Ramaker. Daarna is het overgenomen door moi, Hendrik-Jan de Wit en vervolgens Martha Pelkman.

0
0

Tags:

DELEN MAG:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on tumblr
Share on whatsapp
Share on email

WAT JE NIET WIL MISSEN:

REACTIES:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up

Subscribe

Just subscribe to my newsletter
to receive all fresh posts

home3-hero-img.jpg
%d bloggers liken dit: